Paratha Apple Pie
Bahan (anggaran 2 biji pie):-
- 4 keping paratha puff jenama Kawan
- 2 biji epal hijau - dikupas dan didadu kecil
- 3 sudu besar gula perang
- secubit serbuk kayu manis
- 1 sudu besar tepung jagung *
- 3 sudu besar air * (bahan * dibancuh bersama)
- 1 biji kuning telor - untuk sapuan
- Campurkan epal, gula perang, dan serbuk kayu manis dalam caserol dan panaskan di atas api sederhana. Kacau hingga epal lembut dan airnya berkurangan.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar hingga nampak pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar pada suhu bilik.
- Sementara itu, lembutkan sikit paratha puff yang dikeluarkan dari peti ais. Canai sikit dengan roller.
- Letakkan sekeping paratha ke dalam acuan/loyang pie, tekan2 sikit, potong lebihan bahagian tepi jika perlu, dan cucuk dasarnya dengan garfu.
- Letakkan inti epal dan tutup dengan sekeping lagi dan klim dan kemaskan bahagian tepinya. Cucuk2 sikit permukaannya dengan garfu. Buat hingga habis - 2 keping digunakan untuk setiap pie..
- Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C (suhu terpulang pd oven masing-masing) selama lebih kurang 25 minit/hingga masak keperangan.
- Angkat dan sejukkan di atas redai.....siaaappp!!