Sunday, April 8, 2012

resepi guna paratha

Paratha Apple Pie

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran 2 biji pie):-
  • 4 keping paratha puff jenama Kawan
  • 2 biji epal hijau - dikupas dan didadu kecil
  • 3 sudu besar gula perang
  • secubit serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar tepung jagung *
  • 3 sudu besar air * (bahan * dibancuh bersama)
  • 1 biji kuning telor - untuk sapuan
Cara Membuat:-
  1. Campurkan epal, gula perang, dan serbuk kayu manis dalam caserol dan panaskan di atas api sederhana. Kacau hingga epal lembut dan airnya berkurangan.
  2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar hingga nampak pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar pada suhu bilik.
  3. Sementara itu, lembutkan sikit paratha puff yang dikeluarkan dari peti ais. Canai sikit dengan roller.
  4. Letakkan sekeping paratha ke dalam acuan/loyang pie, tekan2 sikit, potong lebihan bahagian tepi jika perlu, dan cucuk dasarnya dengan garfu.
  5. Letakkan inti epal dan tutup dengan sekeping lagi dan klim dan kemaskan bahagian tepinya. Cucuk2 sikit permukaannya dengan garfu. Buat hingga habis - 2 keping digunakan untuk setiap pie..
  6. Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C (suhu terpulang pd oven masing-masing) selama lebih kurang 25 minit/hingga masak keperangan.
  7. Angkat dan sejukkan di atas redai.....siaaappp!!
This Blog
Linked From Here
Blogger Ehem - Ehem
The Web

This Blog
 
 
 
 
Linked From Here
 
 
 

Blogger Ehem - Ehem
 
 
 

The Web
 
 
 

Monday, August 11, 2008

CRUNCHY CINNAMON ROLL

Crunchy Cinnamon Roll

Untuk kudapan pulak, mat cuba2 lah try buat benda alah ini, saja jee...Yang ni senang gila, mat guna instant roti prata jenama "kawan"...nasib baik jadi, kalau tak jadi, malas aku nak "kawan" dengan koooo!!!!!!

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 keping intstant roti prata jenama "kawan" (jenama lain pun ok, janji bukan roti prata yg dah separuh masak)
1/3 cawan gula perang*
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bahagi roti prata tadi kepada 8 bahagian yang sama besar, tabur bancuhan gula dan serbuk kulit kayu manis tadi, rata2 atas roti prata.
  2. Dengan cermat, gulungkan potongan tadi dari luar ke dalam (dari bahagian besar ke bucu tajam), alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 190C, selama 30 - 35 minit. Bila masak, alihkan segera ke atas jaringan untuk mengelakkan ia melekat di dulang pembakar.....