Saturday, April 21, 2012

akuarium Ibi

Bersemangat Ibi usahakan buat akuarium ni untuk pelajaran seni.. mula bawa cari gambar kat internet..bawa kotak ke sekolah. Opps.. cikgu tak datang pula, tapi takpe semua kawan-kawan buat je dalam kelas tanpa guru. balik sambung lagi. hias macam-macam.. dan inilah hasilnya..


Nasi Afgan untuk orang Sudan kat mesir

Hari ni birthday Muaz.. Mama teringat sangat pada Syafiqah kawan mama yang menolong mama semasa kelahiran Muaz dulu dan keluarganya menjadi sebahagian daripada kita semasa kat Sudan dulu.. Kemanakah mereka sekarang? Di Pakistan ke Afghanistan ke masih lagi di Sudan?


 Inilah first time masak nasi Afghan dalam slowcooker. Carrot, bawang dan ayam hanya dibakar dalam periuk slowcook. Tak berminyak tapi lamalah prosesnya. Start kul 8 pagi sampai ke 12 tgh hari.. Mulanya merebus ayam. Lepas tu proses "bake", kemudian baru "cook rice." Oleh kerana ayam hanya ada sedikit, mama masak 3 pot sahaja, sekali hadap makan tengahari sahaja dah habis..

22 Julai 2012 / 2 Ramadan 1430H
Ini sepatutnya jadi entri baru. Sebab entri diatas bulan April. Tapi mama malas nak bt yg baru utk tajuk yg sama. Mama ingin rakamkan resipi Naasi Afghan ini supaya tak dilupakan (credit pd makcik Sfafiqah al-Afghaniyyah - jiran kita masa di Sudan dulu. Moga sentiasa sihat sejahtera)

Nasi Afghan ni asalnya -menurut Khaltu Shafiqah- ialah resipi orang-orang Afghanistan sebelum mereka perang dulu. Mereka kebanyakannya tinggal di pergunungan dan banyak menanam carrot. Oleh kerana itu seolah-olah jadi ruji bersama nasi.

Resipi Nasi Afghan/ Nasi carrot

Utk 30 org lebihkurang

Beras basmati 25 pot beras ( dlm 3kg)
Ayam 3-4ekor, dipotong 4.
Carrot (1 stgh kilo ++)
Bawang besar (15 biji besar2 utk goreng) (5 biji utk sup potong 4)
Bawang putih (3-4 labu)
Rempah (buah pelaga hindi -segenggam ditumbuk kasar) lada hitam halus (5 sb)

Kisar/tumbuk bwg putih dan lumur pada ayam. Diperap 2 jam +.
Goreng sedikit supaya ada warna, kemudian rebus. (Mama rebus dulu kemudian baru goreng)
Air rebusan ayam tadi dicampur dgn bwg potong 4 dan 2 rempah tadi dan garam. bila dah masak ambil ayam dan toskan.
Bwg besar dimayang dan digoreng sedikit garing (warna keemasan)
Carrot dipotong panjang halus (seperti buat acar gitu) kemudian dilumur gula sedikit dan digoreng sedikit garing. (Mama buat lumurkan dengan garam)
Beras dibasuh dan direndam sepaya senang masak.
Buat air gula caramel (Gula 7 sb) supaya nasi berwarna sedikit keemasan.
Kismis/zabib 2 genggam digoreng sekejap supaya kembang.
Minyak gorengan bwg dan carootdlm 10 senduk.
Campurkan semua bahan bersama. (beras, carrot, bwg goreng dan sup ayam, garam,kismis, air caramel dan ayam yg digoreng)
* Ayam boleh diasingkan kalau mahu rangup. Tapi asal resipi ni ayam pecah-pecah dalam nasi.
Sukatan air utk 25 pot = 25x2=50 pot air keseluruhan (lbh baik lebihkan sedikit. Beras basmati menyerap air)Tutup rapat2 periuk. InsyaAllah dlm sejam masak. (Kalau guna periuk besar cap buaya rumah kita tu muat dalam 25 pot shj maksimum), kalau tak melimpah.
Rasa nasi ni sedikit manis sebab ada gula dan kismis.
ps/ boleh juga guna maraqah/ perencah ayam kalau tak ada ayam, boleh buat nasi carrot aje. Ayam itu utk orang berada je kata Khaltu Shafiqah..


Boleh dimakan dengan salatah, yogurt.
Salatah

Timun 5 btg
Tomato 8 biji
Lada capsicum (3 biji)
Lemon besar 5 biji / limau kasturi 10-12 biji
garam

Potong semua sayuran kiub kecil, perahkan limau. kacau rata.

Utk lebih mewah lagi boleh dimakan dengan kuftah (masak merah daging). Memang ngam dgn nasi ni.
Kuftah/Mulah
Daging sekilo dikisar halus
Potato 4 biji besar2 direbus empuk lembut
Telur 2 biji
Gandum/ tpg jagung 3 sb
Bawang besar 2 biji dikisar kasar
Bawang putih setengah labu dikisar bersama
lada hitam serbuk.
Gaul hingga mesra dan kepal kecil2.

Bwg besar 6 biji dikisar
Tomato 10 biji dikisar
Tomato puri setengah tin
Rempah biji pelaga hindi 5 sb ditumbuk kasar
2 sb lada hitam tumbuk kasar

Tumis bawang hingga naik bau, masukkan tomato puri dan tomato biarkan merenih hingga menggelegak dalam 10 minit . Masukkan garam dan rempah2. Tambah air semangkuk sederhana besar dan kacau rata. kemudian masukkan daging yg dikepal (boleh juga digoreng sekejap utk mengekalkan bentuk, sebab kadang2 pecah jadi hancur ketika masak). masak dalam 2 jam iaitu hingga naik minyak dan daging masak. Jgn kacau selagi daging tak masak. Banyak kacau menyebabkan daging hancur..

Kalau malas atau tak nak berminyak, masukkan semua sekali gus dan renih dengan api perlahan hingga daging keluarkan minyaknya (dlm 2-3 jam).

Selamat mencuba. Kata Nisreen nasi ni sedap sangat2. Buat semalam dia tambah 4 kali masa berbuka. Masa sahur nasi ni lagi. Hari ni pun nasi ni lagi sebab banyak lebih. Semalam jemput 10 orang makan, beri pada jiran 4 buah rumah dan tetamu juga boleh bawa balik balik utk sahur lagi, masih juga berlebihan dalam 3 bekas aiskrim lagi. Maknanya boleh lagi beri 2 jiran lain kali. Hehe ni catatan mama supaya tahun depan panjang umur tahu budget utk berjamu..