Sunday, July 29, 2012

Soya, sagu n kuskus

Semalam mama masak soya. Ingat nak minum air soya untuk berbuka. Dulu2 masa kat Sudan dan Kuantan pernah buat, ingat2 lupa cara buat. Setelah merendamnya dari pagi, dalam pukul 3 mama rasa masa kena rebuslah dulu 2-3 jam dalam slow cook baru empuk molek fikir mama. So itulah yang mama lakukan, tanpa melihat resipi dalam internet dulu sebab rasa confident je. Lepas tu dekat berbuka mama pun cuba tengok resipi sebab rasa nak buat taufu fa dan apa nak dibuat dengan hampasnya (okara). Owh tidak! Rupanya utk buat air kena mesin dulu. Takpelah mama nak cuba juga. Apa salahnya mesin dan rebus semula.. Itulah kesilapan mama.. Rupanya sebab itu orang mesin dulu. Bila dah rebus kemudian mesin, kacang jadi hancur tak boleh tapis buang dah. Semoga jadi pengajaran..Ini resipinya supaya kelak senang jadi panduan:

200g kcg soya
2 liter air

Kcg soya rendam semalaman atau memadai 4-5 jam sudah kembang
Mesin kcg yg kembang dan tapis, ambil airnya rebus, + gula + daun pandan

Hampas kacang soya (okara) boleh dibuat nugget bila + ayam atau falafil bila campur dgn kcg kuda atau boleh dibuat cekodok.

Boleh buat taufufa. Asingkan sedikit soya yang direbus + tepung jagung sebaik sahaja air soya menggelegak. kacau sedikit hingga rata kemudian tutup ditempat yang tahan panas/ suam (flask). Biar hingga ia berketul. Kemudian buat air gula kabung atau air gula, masukkan taufufa ke dalamnya hingga menyerap.

Fucuk ialah lemak/qishdah/ kerak yang timbul ketika air soya direbus. ambil dengan lidi dan jemur hingga kering.

Sagu
Sagu pula lain ceritanya. Rendam sekejap aje dah kembang. Utk resipi sagu kelapa:

2 cwn sagu
2cwn air
Kelapa parut 2 rm
Gula 5 sb
daun pandan

Buat air gula dulu dan letakkan daun pandan. Bila menggelegak buang daun dan masukkan sagu. Kacau rata diatas api yang kecil/ sederhana hingga sagu nampak berbiji dan bersinar. Bila semua sagu dah masak tutup api dan sejukkan seketika. Tuang ke dalam bekas/loyang dan sejukkan sepenuhnya. Potong. Gaul dengan kelapa yang bergaram sedikit.

Kuskus
Sebenarna kuskus seperti sagu gitu. Ia diperbuat daripada bji gandum. Sepatutnya bila direndam dalam air panas ia kembang dan boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis salad dan ayam/daging. Tapi mama buat hari tu tak jadi. So kena cuba lain kali nampaknya.