Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol 500 gm- potong kecil
4 keping asam gelugor(keping)
1 camca besar gula melaka
1 st garam
1/2 inci halia-hiris
3 ulas bawang putih- diketuk
air secukupnya
****
rebus semua bahan di atas hingga ikan empuk. K.An rebus dalam periuk
tekanan selama 1/2 jam hingga tulang ikan pun lembut. Jika guna periuk
biasa biarkan rebusan mendidih selama 1 jam
Bahan lain:
700 ml santan sederhana pekat
1 batang serai dititik
5-6 biji cili padi- ketuk
1 sudu besar kerisik
garam dan gula
2 sudu besar cili kisar - K.An letak 5 sudu besar sebab suka lebih pedas
Bahan dikisar halus:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sm lengkuas
2 sudu besar ketumbar- ganti dengan serbuk pun ok jugak rasanya
1 st jintan putih
2 biji buah keras
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2.
Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1
cawan air rebusan, santan, ikan, cili padi, asam gelugor , serai, garam
dan gula. Masak Gulai hingga kuah pekat.
Matikan api dan sedia dihidang bersama nasi dagang dan acar mentah/ jelatah.
*** gulai Ikan tongkol lebih sedap setelah dipanaskan berulangkali seperti kuah laksa utara.
No comments:
Post a Comment