Monday, October 3, 2011

Pai potato

http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1229012
PIE UBI KENTANG

Bahan-bahan utk kulit pie :
5 biji kentang, direbus dan dibuang kulit
3 sudu besar mentega
1 camca teh lada hitam tumbuk
Sedikit garam
3 sudu bread crumbs
*kuning telur utk disatu di atas pie

Lecek ubi kentang yg telah direbus. Kemudian masukkan mentega, lada hitam, garam serta bread crumbs. Gaul semua bahan hingga adunan sebati.

Bahan-bahan utk inti pie:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang bawang putih
1 sudu besar mentega, utk menumis
300gm daging cincang
1 sudu besar sos black pepper
1 biji ubi kentang, didadu (Kalau nak cepat empuk rebus sekali dgn ubi kulit pie tapi 3/4 empuk)
1 biji buah tomato, didadu
1/2 biji carrot, didadu
1 sudu tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
1 camca teh sos lea perrin & wocestershire
1 sudu besar sos tiram

Cara-cara:
1. Panaskan mentega di kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2. Masukkan daging cincang. Kacau rata.
3. Masukkan ubi kentang, kiub ayam, sos-sos dan garam. Kacau perlahan-lahan
hingga sebati dan masak.
4. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung, tujuan utk memekatkan inti. Tunggu sehingga
kentang benar2 empuk baru angkat.

Assemble pie:
1. Sapukan mentega pada mangkuk kaca atau casserole pilihan anda. Lekapkan kulit pie di
dasar dan sekeliling sebelah dalam mangkuk.
2. Letakkan inti di atasnya.
3. Tutupkan inti sepenuhnya dengan adunan kulit pie.
4. Akhir sekali sapukan kuning telur di bahagian atas pie dan tabur sedikit daun parsley (optional).
5. Bakar pie pada suhu 200 darj cel selama 15min hingga 20min atau sehingga kulit pie bertukar
kuning keemasan.

No comments: